Rebound Behaviour

Rebound behaviour, het is iets dat ik vaak tegen kom bij paarden waar mijn hulp bij wordt geroepen. Vaak zijn dit paarden die niet te houden zijn aan de hand, longe of onder het zadel. Paarden met voernijd of paarden die zich niet “gedragen” wanneer zij met andere paarden samen staan.
Ik zal hier straks in een aantal voorbeelden op terug komen, maar eerst leg ik je graag uit wat rebound behaviour is:

Rebound behaviour is gedrag dat behoort tot het normale gedragsrepetoire van het paard maar dat voor een langere periode niet of verminderd uitgevoerd kon worden.
Wanneer het paard na deze periode weer de mogelijkheid krijgt tot het uitvoeren van dit natuurlijke gedrag zien we dat dit gedrag zich uit in een buitensporige vorm. Dat wil zeggen in hogere frequentie, intensiteit of duur.
Rebound behaviour kan onder andere veroorzaakt worden door sociale isolatie, een (strikt) dieet, of opsluiting in een stal.

Ik zal je een aantal voorbeelden van rebound behaviour geven:
Paarden die lang op stal hebben gestaan of misschien zelfs boxrust hebben gehad kunnen ontzettend tekeer gaan wanneer zij de mogelijkheid krijgen zich in vrijheid te bewegen.
Bokken, rennen, springen en steigeren zijn gedragingen die tot het normale gedragsrepetoire van het paard horen. Elk paard trekt wel eens een sprintje, geeft een bok of springt eens de lucht in.
Maar wanneer het paard dit soort gedrag voor een langere tijd achter elkaar blijft uitvoeren door bijvoorbeeld 20 minuten al bokkend, rennend, springend en steigerend de bak door te gaan neemt het gedrag een abnormale vorm aan. Een abnormale vorm die helaas heel vaak als normaal wordt beschouwd. Dikwijls hoor ik; ‘hij is vandaag wat druk, sloof je toch niet zo uit!’ of ‘dat doet hij altijd hoor, zo is hij gewoon’.
Dit zijn vaak de paarden die ook aan de hand, longe of onder het zadel dit soort gedrag laten zien en worden bestempeld als paarden met gedragsproblemen.

Een ander voorbeeld komt uit een onderzoek dat in 2002 is gedaan. Hieruit bleek dat paarden die alleen werden gehuisvest in een stal, (en dus niet aan hun normale sociale interacties en beweeg patronen konden voldoen), overmatig groom en speel gedrag lieten zien. Dit gedrag liet zich tot wel 6 weken na de onthouding zien.
We kennen allemaal wel zo’n paard dat niet kan stoppen met spelen, ondanks dat het andere paard aangeeft niet (zo vaak, intens of lang) te willen spelen. Dit paard wordt vaak bestempeld als vervelend of de ‘pester’ maar grote kans dat dit paard last heeft van rebound behaviour…

Nog een voorbeeld is het paard dat niet kan stoppen met eten. De paarden die nooit verzadigt lijken en altijd meer willen. Ook hier is vaak een periode van schaarste aan een basisbehoefte aan vooraf gegaan waardoor de paarden als het ware het gevoel hebben iets te moeten inhalen. Deze paarden worden vaak bestempeld als de ‘vreetzakken’ of de ‘rupsjes nooit genoeg’.

Rebound behaviour kunnen we voorkomen of minimaliseren door zo dicht mogelijk bij de natuurlijke behoeftes van jouw paard te blijven. Ook wanneer jouw paard een blessure heeft zijn er heel veel manieren om tegemoet te komen aan deze behoeftes en de kans op rebound behaviour te minimaliseren!

Vind je het lastig te bepalen of jouw paard last heeft van rebound behaviour? Of heeft jouw paard last van rebound behaviour en weet je niet goed wat je kan doen om dit op te lossen?
Schroom niet om contact met me op te nemen! Ik kom niet trainen om dit gedrag op te lossen, maar samen kijken we naar de situatie van jouw paard en stellen we een plan de campagne op om het management rondom jouw paard te optimaliseren! Ook wanneer er op het eerste oog weinig mogelijk lijkt zijn, zijn er tal van kleine aanpassingen die we kunnen doen om groot resultaat te bereiken.

Vragen of opmerkingen? Leuk! Je kunt ze hier onder kwijt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *