Opdringerig paard? Train met voer!

De meest voorkomende reden voor mensen om hun paard niet met voer te trainen is dat het paard er ‘opdringerig’ van wordt.
Ik gebruik het woord opdringerig liever niet.
Opdringerig is enkel het gedrag dat we van het paard zien, maar het gedrag is slechts een symptoom van de gemoedstoestand waar het paard zich op dat moment in bevindt. Om compassie voor het paard te voelen en te creëren binnen de paardenwereld benoem ik liever de gemoedstoestand die we zien en de emotie die dit gedrag veroorzaakt.
Een opdringerig paard is een gespannen paard…

Door de emotie van het paard te benoemen zijn we beter in staat om ons te verplaatsen in het paard.
We weten allemaal dat het helemaal niet fijn voelt om gespannen te zijn! We geven om ons paard en willen niet dat het zich in een gespannen gemoedstoestand begeeft.
Wanneer we ons realiseren dat het paard niet ‘gewoon’ opdringerig is maar zich eigenlijk helemaal niet lekker voelt, kunnen we kijken vanuit compassie en zullen we het paard willen helpen ❤.


De training zal er dan ook heel anders uit zien. In plaats van te focussen op het gedrag en dit te corrigeren om verandering teweeg te brengen, kijken we vanuit een heel ander oogpunt:

‘Hoe kunnen we deze gemoedstoestand met alle bijkomende vervelende emoties, beïnvloeden en ombuigen naar een prettige gemoedstoestand met fijne emoties?’

Emotie stuurt gedrag, dus wanneer we de emotie kunnen veranderen zullen we daarmee ook automatisch het gedrag van ons paard veranderen.
Het trainen met voer is een uitermate geschikte manier om de emoties van onze paarden ten positieve te beïnvloeden. Juist paarden die veel spanning hebben rondom voer kunnen we helpen ontspannen met voer.
Eten is een primaire levensbehoefte en daarmee dus natuurlijk gedrag. Wanneer een paard eet zorgt dit voor afgifte van allerlei stofjes in de hersenen waar door paarden zich prettig gaan voelen. Het is niet voor niks dat ze het voer zo graag willen!

Nog een beetje meer goed nieuws voor diegene met een “opdringerig” paard; Wanneer jouw paard erg gespannen is rondom voer betekend dit dat jouw paard heel erg gemotiveerd is om dat voer te krijgen. Hij zal er veel voor willen doen! Wat daarmee ook betekend dat jij een super sterke motivator in handen hebt om jouw paard mee te trainen. Wanneer we jouw paard hebben geleerd om te ontspannen rondom voer, houd jij een paard over dat super gemotiveerd is om met jou te trainen! ?

One thought on “Opdringerig paard? Train met voer!

  1. Rico says:

    Leuk stukje en zeer goede tip! Werken met een soort beloningssysteem lijkt me prima methode. Uiteindelijk gaat het om de verbetering van de band tussen mens en dier, iets wat elke liefhebber zou moeten willen, toch? Dankjewel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *